ОЦІНКА ЕКОЛОГІЧНОЇ ПЛАСТИЧНОСТІ ТА СТАБІЛЬНОСТІ ЗРАЗКІВ ВІВСА ГОЛОЗЕРНОГО ЗА ВРОЖАЙНІСТЮ (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
Завдяки поживним якостям овес голозерний є цінною культурою. У сприятливих умовах зростання сучасні голозерні сорти вівса здатні давати стабільно високу врожайність. Разом з тим, низька адаптивність сортів в мінливих умовах середовища призводить до зниження врожайності. Тому, основним завданням селекції є створення високопродуктивних сортів з високим потенціалом адаптивності. Основною метою дослідження була оцінка 45 генотипів вівса голозерного в умовах Лівобережного Лісостепу України за врожайністю та показниками екологічної пластичності та стабільності. Завданням дослідження було виділення кращих зразків з високим проявом показників адаптивності. Для комплексної оцінки адаптивності визначали екологічну пластичність і стабільність зразків з обчисленням лінійної регресії (bi), екологічної стабільності (σd²), індексу умов середовища (Ij). Індекс умовного середовища (Ij) у 2019 і 2021 рр. був позитивним і дорівнював 1,0 і 3,5, відповідно. В 2020 р. мав від’ємний показник Ij = -4,6 і характеризувався як несприятливий для формування врожайності вівса голозерного. Максимальне значення урожайності мали зразки Алдан, Boudrais, Аграмак, Бекас та Вировец. Обчислення лінійної регресії (bi) дали можливість визначити, що зразки – OM 11-3007/3, AC Percy, Boudrais, Вятский – належать до групи зразків інтенсивного типу, зразки – Вандроуник і Валдин 765 – мають високу залежність від умов вирощування, а зразки – Скарб України, Багет, Алдан, Тайдон і Тарский голозерный – є більш стабільними. За результатами обчислення екологічної стабільності (σd²) встановлено, що найбільш стабільними (σd²=0,0) за рівнем формування врожайності протягом років дослідження є зразки Скарб України, OM 11-3007/3, Saul, Соломон, Rhianon, AC Percy, Тюменский голозерный, Першерон та Прогресс. Отже, отримані результати дають можливість виділити найбільш цінні зразки – Скарб України (bi=0,9; σd²=0,0), Соломон (bi=0,8; σd²=0,0), Левша (bi=0,6; σd²=0,1), Алдан (bi=0,9; σd²=0,1), Тайдон (bi=0,9; σd²=0,1) і Тарский голозерный (bi=0,9; σd²=0,5), які мають прояв високої екологічної пластичності та стабільністю близької до нуля.
Keywords: овес голозерний; зразки; урожайність; адаптивність; пластичність; стабільність