ФОРМУВАННЯ ЦІННИХ ГОСПОДАРСЬКИХ ОЗНАК У ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ГІБРИДІВ СОНЯШНИКА В УМОВАХ СХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
Анотація. Соняшник є однією з найважливіших олійних культур світу та України, а підвищення його продуктивності значною мірою пов’язане зі створенням нових високопродуктивних гетерозисних гібридів. У сучасних умовах зміни клімату та зростання вимог до стабільності врожайності особливої актуальності набуває дослідження генетичної мінливості господарсько цінних ознак і встановлення взаємозв’язків між елементами структури врожаю. Комплексна оцінка експериментальних гібридів за морфологічними та продуктивними показниками дозволяє виділити перспективні генотипи для подальшого використання у селекції. Мета. Метою дослідження було провести комплексну оцінку експериментальних гібридів соняшника за морфологічними ознаками та елементами структури врожаю, визначити рівень їх варіабельності, встановити взаємозв’язки між основними показниками продуктивності та виділити перспективні гібридні комбінації для використання у селекційній роботі в умовах Східного Лісостепу України. Методи. Польові дослідження проводили у 2024–2025 рр. в умовах Східного Лісостепу України. Дослідний матеріал включав 68 експериментальних гібридів соняшника, отриманих шляхом схрещування чотирьох стерильних материнських ліній з 20 лініями-відновниками фертильності пилку власної селекції. Сівбу здійснювали за схемою 70×25 см у триразовій повторності з рандомізованим розміщенням ділянок. Оцінювали висоту рослин, кількість листків, діаметр кошика, продуктивність рослини, масу 1000 насінин, натуру насіння та біологічну урожайність. Статистичну обробку даних проводили із застосуванням варіаційного аналізу та аналізу головних компонент (PCA). Результати. Встановлено значну мінливість досліджуваних ознак у гібридів соняшника. Висота рослин варіювала від 146 до 200 см, діаметр кошика — від 13,1 до 19,3 см, продуктивність однієї рослини — від 32,0 до 88,3 г, маса 1000 насінин — від 35,1 до 71,4 г, натура насіння — від 343 до 480 г/л. Біологічна урожайність змінювалася у межах 1,8–4,9 т/га. Найвищу продуктивність сформували гібриди A620-16×СД-054В (4,9 т/га), A25×СД-057В (4,6 т/га) та A25×СД-029В (4,4 т/га). Аналіз головних компонент показав, що перші дві компоненти пояснюють 59,6 % загальної дисперсії ознак. Встановлено тісний позитивний зв’язок між продуктивністю рослини та масою 1000 насінин, що свідчить про їх визначальну роль у формуванні врожайності. Висновки. Досліджувана колекція експериментальних гібридів характеризується значною генетичною різноманітністю за морфологічними та продуктивними ознаками, що створює широкі можливості для селекційного добору. Виділено ряд гібридних комбінацій з високими показниками продуктивності та елементів структури врожаю, які можуть бути використані як перспективний матеріал для створення нових конкурентоспроможних гібридів соняшника, адаптованих до умов Східного Лісостепу України.
Keywords: соняшник; експериментальні гібриди; селекція; елементи структури врожаю; продуктивність рослини; маса 1000 насінин; урожайність