КОРЕЛЯЦІЙНА ЗАЛЕЖНІСТЬ ЩОДОБОВИХ ВТРАТ ПЛОДІВ ОГІРКА ТА ОБРОБКИ ПЛІВКОУТВОРЮЮЧОЮ КОМПОЗИЦІЄЮ (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
Огірок (Cucumis sativus L.) популярний у всьому світі овоч, готовий до вживання продукт, цінний за свій особливий, освіжаючий смак та вміст вітамінів, мінералів та антиоксидантів. В логістичному ланцюжку постачання плодів огірка створюється проблема зберігання за природних умов, тому що після збору врожаю плоди  швидко втрачають свіжість та погіршують якість протягом 2–3 днів. Наразі  спостерігається значне зростання в розробці біорозкладної їстівної упаковки для забезпечення безпеки та якості фруктів та овочів після збору врожаю. Одним із біополімерів для їстівних покриттів харчових продуктів є желатин, хітозан, пектин. Мета роботи. Проведені дослідження ставили за мету визначення впливу обробки плодів огірка перед зберіганням їстівними покриттями на основі високомолекулярного желатину, агар-агару та хітозану на втрату маси та встановити кореляційні зв’язки між композиціями покриття. Це дозволить зменшити втрати продукції під час зберігання та подовжити тривалість її споживання. Об’єктом дослідження є технологія попередньої обробки плодів огірка з використанням їстівних покриттів на основі желатину, агар-агару і хітозану.  Предметом дослідження є плоди огірка, втрата їхньої маси та зміна якості під час зберігання залежно від виду захисного покриття. Висновки. Покриття на основі агар-агару, забезпечило найменшу втрату маси плодів огірка – 3,1%, а у недражованих плодів – 4,7%. Збільшення кількості агар-агару від 25 до 75% в композиції зменшувало втрати маси від 3,2 до 3,4%. Різниця між мінімальними значеннями втрат є статистично достовірною та становить 1,65 при НІР05 = 0,79. Коефіцієнт варіації більше 25%, що підтверджує суттєву відмінність між варіантами. Рівняння регресії свідчить про взаємозв̓язок між щодобовими втратами плодів огірка та природними втратами маси, ураження мікроорганізмами та фізіологічними розладами. Зі збільшенням втрати маси, щодобові втрати збільшуються на 0,059 %, збільшення ураження мікроорганізмами – 0,165 % , фізіологічними розладами – 0,093 %. Підтверджено прямий сильний кореляційний зв'язок (r = 0,9947) між середнім рівнем щодобових втрат маси та втратами від ураження мікроорганізмами. Дражування плодів огірка на 72,1% впливає на рівень загальних втрат маси плодів.
Keywords: композиції їстівного покриття; втрата маси; кореляція; регресія; кореляційні плеяди