(untitled) (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
Висвітлено результати трирічних досліджень щодо комплексного впливу різних варіантів передпосівної обробки насіння та позакореневих підживлень різними сполученнями біопрепаратів, стимуляторів росту та комплексних водорозчинних добрив на продуктивність рослин і біологічну врожайність насіння високоолеїнового гібриду соняшника Аврора АМ. Встановлено високу ефективність досліджуваних чинників на формування вищих показників продуктивності рослин. Найвищими вони були у варіанті проведення передпосівної обробки насіння сумішшю стимулятору росту БлекДжеку з біопрепаратами Мікофренд і «ПМК-У» у сполученні з трьома позакореневими підживленнями – під час 12-13-ї, 35-37-ї і 51-53-ї мікрофаз за шкалою ВВСН розчином на основі стимулятору росту БлекДжеку з різними марками комплексного водорозчинного добрива Jiva MIX. Кількість насінин у кошику в цьому варіанті була на 95,0 шт. (11,4 %) більше, ніж на контролі. За рахунок вищих показників маси 1000 насінин, різниця за масою насінин з кошику між цим варіантом і контролем була ще вищою – 14,0 % (59,4 г). Комплексний вплив передпосівної обробки насіння та позакореневих підживлень на біологічну врожайність насіння був значно вищий, ніж на продуктивність однієї рослини оскільки, поряд із формуванням вищих показників продуктивності, вони також сприяли збереженню більшої кількості рослин. Так, у варіанті оптимізації передпосівної обробки насіння і позакореневих підживлень (6-й варіант чинників А і В) біологічна врожайність насіння в середньому за три роки становила 2,82 т/га і більш ніж на 20,0 % перевищувала контроль. Разом з тим, за проведеним статистичним аналізом, істотної різниці як за елементами продуктивності, так і за біологічною врожайністю насіння гібрида соняшника Аврора АМ між варіантами проведення двох і трьох позакореневих підживлень не встановлено. Спостерігалася лише тенденція росту цих показників за умови проведення третього підживлення. На підставі цього, беручи також до уваги менші економічні витрати за рахунок відмови від проведення третього позакореневого підживлення, оптимальним слід вважати варіант проведення передпосівної обробки насіння сумішшю Мікофренду, БлекДжеку і «ПМК-У» з наступним проведенням двох позакореневих підживлень сумішшю стимулятора росту БлекДжеку з розробленими для різних етапів розвитку рослин марками комплексного, водорозчинного добрива Jiva MIX у рекомендованих дозах.