(untitled) (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
Постановка проблеми. Підвищення продуктивності кукурудзи зернової та поліпшення якості зерна потребує оптимізації систем удобрення, зокрема поєднання органічних і мінеральних добрив для забезпечення сталого розвитку агроекосистем. Мета. Встановити вплив органічних і мінеральних добрив на ріст і розвиток рослин, забур’яненість посівів і продуктивність кукурудзи на зерно. Методи. Польові дослідження проводили у 2024–2025 роках із застосуванням різних варіантів удобрення. Оцінювали біометричні показники, елементи структури врожаю, урожайність і вологість зерна кукурудзи та забур’яненість посівів. Результати. Встановлено, що встановлено, що застосування добрив сприяло скороченню тривалості міжфазних періодів кукурудзи, покращенню ростових процесів, зниженню забур’яненості посівів, оптимізації структури врожаю та суттєвому підвищенню урожайності зерна. Найбільш ефективним виявився варіант із внесенням 40 т/га гною + N50, який забезпечив найкращі показники за всіма досліджуваними параметрами. За цього варіанта відмічено найменшу тривалість вегетаційного періоду: період від сходів до воскової стиглості становив 122 доби, що на 2 доби менше порівняно з контролем. Рослини кукурудзи формували найвищі біометричні показники: висота рослин досягала 266 см, площа листкової поверхні – 48,7 тис. м²/га, діаметр стебла – 2,55 см, висота прикріплення качана – 106 см. Найкращими були й показники структури врожаю: кількість качанів на рослину – 1,14 шт, довжина качана – 20,6 см, кількість рядів зерен – 16,5 шт, кількість зерен у ряду – 36,4 шт, маса зерна з качана – 191 г. Урожайність зерна становила 11,5 т/га, що на 82,5% більше порівняно з контролем. У цьому варіанті зафіксовано найнижчий рівень забур’яненості: кількість бур’янів становила 30,4 шт./м² а їх сира маса – 331 г/м², що на 29,0 і 31,9 % менше контролю. Це вказує на підвищення конкурентоспроможності культури із сегетальною рослинністю в агроценозах за оптимального забезпечення елементами живлення. Висновки. Найефективнішою системою удобрення є внесення 40 т/га гною у поєднанні з азотним живленням (N50), що забезпечує оптимальні умови живлення рослин, сприяє інтенсифікації ростових процесів, зниженню забур’яненості та формуванню максимальної продуктивності кукурудзи на зерно.