(untitled) (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
Анотація. Висвітлено результати дворічних досліджень щодо впливу передпосівної обробки та позакореневих підживлень органічними добривами, за різних технологій захисту рослин від бур’янів (інтенсивна або органічна), на діаметр кошиків, урожайність і вмісту олії у гібридів соняшнику лінолевого типу Златсон та Гусляр. Відзначено збільшення діаметру кошиків гібриду Гусляр на 0,6-1,1 см за інтенсивної та органічної технології при обприскуванні рослин у фазу 3-4 пари листків препаратом Гумісол та у фазу 5-6 пар листків препаратами Ліанум або Гумісол. Найвищу урожайність соняшник формує за інтенсивної технології вирощування – 1,29 т/га, порівняно з органічною технологією – 1,03 т/га. Обприскування рослин гібриду Гусляр органічними добривами Ліанум або Гумісол у фазу 5-6 пар листків соняшнику сприяє збільшенню урожайності на 0,10-0,13 т/га за інтенсивної технології вирощування та на 0,10-0,11 т/га за органічної технології. Істотне збільшення олійності соняшнику на 0,6-1,1 % відзначено за органічної технології вирощування соняшнику гібриду Златсон у варіантах передпосівної обробки насіння та обприскування рослин у фазу 3-4 пар листків органічними добривами Ліанум та Гумісол та обприскування препаратом Ліанум у фазу 5-6 пар листків, а також гібриду Гусляр – на 0,9-1,2 % у варіантах обприскування рослин у фазу 3-4 пар листків органічними добривами Ліанум та Гумісол, порівняно з контролем без застосування органічних добрив. Одже, для формування більшого діаметру кошиків та створення більш сприятливих передумов для формування вищої урожайності насіння соняшнику доцільно застосовувати інтенсивну технологію захисту рослин від бур’янів та проводити обприскування рослин органічними добривами Ліанум або Гумісол у фазу 5-6 пар листків соняшнику. В той же час органічна технологія вирощування (без внесення гербіцидів) у варіантах застосування органічних добрив Ліанум або Гумісол сприяє збільшенню олійності соняшнику на 0,6-1,2 %.