(untitled) (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
Анотація. Рівень поширення в агрофітоценозах збудників роду Fusarium L. має глобальний характер, тому зусилля селекціонерів спрямовані на створення резистентних щодо фузаріозу колоса сортів пшениці мʼякої озимої та з високою врожайністю. Мета. У популяцій третього покоління пшениці мʼякої озимої визначити селекційну цінність та гомеостатичність елементів продуктивності колоса на природньому і штучному інфекційному фоні грибів роду Fusarium L., та за мікологічного аналізу зерна. Методи. Загальнонаукові – аналіз; лабораторні – визначення стійкості (шляхом дії на насіння інокулюму грибів роду Fusarium L.), польові – фенологічні, візуальні, біометричні; статистичні – обробка експериментальних даних. Результати. На агаризованому живильному середовищі, упродовж двох років, відмічено не високий рівень інфікування насіння пшениці мʼякої озимої збудниками роду Fusarium Link (від 0,7 до 3,1 %). За характером розщеплень у популяціях F2 виділені форми з рівнем ураження від 0 до 51,4 % та відмічено високі позитивні значення ступеню трансгресії. У F3 за ознаками: довжина головного колоса, кількість зерен і маса зерна з головного колоса на трьох фонах збудників роду Fusarium L. було виділено кращі гібридні комбінації за селекційною цінністю та за гомеостатичністю, що дало можливість з’ясувати адаптивні властивості селекційного матеріалу. На природному фоні патогенів найбільшу селекційну цінність за продуктивністю головного колоса мали від 53 до 70 % гібридних популяцій, за гомеостатичністю – 23-53 %. За селекційною цінністю вище за середнє значення на штучному фоні спостерігали від 7 до 63 % популяцій, за гомеостатичністю – 7-50 %. За мікологічного аналізу зерна спостерігали варіювання за селекційною цінністю від 47 до 63 %, за гомеостатичністю – 43-50 %. Висновки. Зерно пшениці було інфіковано видами фузаріозу: F. graminearum (3,1 %), F. culmorum (2,5 %), F. sporotrichiella (1,8 %), F. moniliforme (1,1 %) та F. oxysporum (0,7 %). Використання у схрещуваннях джерел стійкості до грибів роду Fusarium L.: BILINMEVEN-49 / Наталка, MV 20-88 / Смуглянка, Донской простор / Славна, Миронівська ранньостигла / CATALON та (Мікон / ALMA) / Легенда миронівська позитивно впливали на успадкування стійкості проти фузаріозу, а створені за їх участі гібридні комбінації можуть бути селекційними донорами цієї ознаки. За продуктивністю головного колоса (за трьома дослідами) виділено селекційно цінні гібридні популяції: МІП Княжна ↔ (MV 20-88 / Смуглянка), МІП Княжна ↔ (BILINMEVEN-49 / Наталка), МІП Княжна ↔ (Донской простор / Славна), МІП Вишиванка ↔ (BILINMEVEN-49 / Наталка), Світанок МИР ↔ (МИР ранньостигла. / CATALON), Аврора МИР ↔ (МИР ранньостигла / CATALON) та ін.