(untitled) (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
Анотація. Зростання потреб людства у продовольстві за обмежених ресурсів орних земель і посилення впливу кліматичних чинників зумовлює необхідність створення високопродуктивних і адаптивних сортів пшениці м’якої озимої. Кількісні ознаки продуктивності характеризуються складною полігенною природою та значною модифікацією умовами середовища, що ускладнює прогнозування їх успадкування у гібридів. У зв’язку з цим актуальним є дослідження характеру прояву та успадкування продуктивної кущистості з метою підвищення результативності селекційних програм і створення нових генотипів із високим рівнем врожайності та адаптивності. Мета. Встановити прояв продуктивної кущистості у вихідних форм і гібридів F1 пшениці м’якої озимої та визначити тип успадкування за використання материнським компонентом схрещування низькорослого сорту Білоцерківська напівкарликова. Методи. В умовах дослідного поля навчально-виробничого центру Білоцерківського НАУ впродовж трьох років досліджували вісім комбінацій схрещування, отриманих від гібридизації різних за висотою сортів. Біометричний аналіз проводили за середнім зразком 25 рослин у триразовій повторності. Результати. У результаті проведених досліджень виявлено значну варіабельність продуктивної кущистості залежно від підібраних пар схрещування та умов року. Найменші показники продуктивного кущення у 2021 р. були обумовлені ранньою зупинкою осінньої вегетації, дуже пізнім відновленням весняної вегетації та недостатньою кількістю опадів у квітні. У 2019–2022 рр. за використання материнською формою низькорослого сорту Білоцерківська напівкарликова переважним типом успадкування продуктивної кущистості встановлено позитивне наддомінування, виявлене у 66,7 % гібридів за показника ступеня фенотипового домінування hp = 1,1–88,0. Стабільний прояв гіпотетичного та істинного гетерозису впродовж трьох років встановлено у комбінацій Білоцерківська напівкарликова / Альбатрос одеський (Ht = 8,2–178,4 %; Hbt =0,7–127,4 %), Білоцерківська напівкарликова / Відрада (Ht = 18,5–133,3 %; Hbt =4,4–111,6 %) та Білоцерківська напівкарликова / Пилипівка (Ht = 7,1–88,0 %; Hbt =4,7–70,5 %). Висновки. Встановлено істотний вплив батьківських компонентів гібридизації на формування продуктивної кущистості, показник ступеня фенотипового домінування і гетерозису у гібридів першого покоління. Виділені комбінації схрещування зі стабільним проявом гетерозису впродовж трьох років мають практичну селекційну цінність для ефективного комбінування ознаки в наступних поколіннях.