(untitled) (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
Анотація. У статті представлені результати дворічних досліджень щодо впливу різних варіантів поєднання норми висіву насіння, строків і способів сівби на польову схожість насіння та параметри продуктивного стеблостою посівів пшениці озимої сорту Позиція одеська в осінній період. Постановка проблеми. Одними з ключових показників, що впливають на формування врожаю озимих зернових культур є польова схожість насіння та густота стеблостою перед перезимівлею. Зниження польової схожості насіння призводить до нерівномірного розміщення сходів по посівній площі та зменшення густоти стеблостою, що особливо критично за низьких норм висіву та несприятливих погодних умов, оскільки в такому разі рослинам набагато важче компенсувати зріджені посіві за рахунок кущіння. Виходячи з цього, виключно важливо розробляти загоди спрямовані на отримання вищої польової схожості насіння та встановлювати такі норми висіву насіння, строки та способи сівби, що дають можливість рослинам формувати восени належні показники стеблостою. Мета досліджень полягала в дослідженні впливу різних сполучень норми висіву насіння, строку та способу сівби на польову схожість насіння і параметри стеблостою посівів пшениці озимої сорту Позиція одеська в осінній період. Методи. Дослідження виконували у виробничих умовах ТОВ «АГРОЛЕНД» Новомосковського району, Дніпропетровської області. Трьохфакторний польовий дослід закладали методом розщеплених ділянок у трьох повтореннях. Ділянками першого порядку були три строки сівби – за температури посівного шару ґрунту 17–19 °С (перший), 14–16 °С (другий) і 11–13 °С (третій). Ділянками другого порядку були два способи сівби: 1 – рядковий з міжряддям 15 см; 2 – смуговий з шириною смуги 12–15 см і міжсмуговою зоною – 10–13 см. Ділянками третього порядку були сім варіантів норми висіву насіння в діапазоні від 2,0 до 5,0 млн. шт./га з кроком градації 0,5 млн. шт./га. Площа облікової ділянки становила 50,0 м2. Результати. Серед досліджуваних факторів лише строки сівби істотно впли-вали на польову схожість насіння пшениці озимої. Найнижчою вона була на варіантах третього строку сівби за температури посівного шару ґрунту 11–13 °С – 72,0 % у 2024 р. і 74,4 % – у 2025 р. На варіантах першого та другого строків сівби вона була фактично однаковою і становила 74,2 % – у 2024 р. і 77,4 % – у 2025 р. Загальна кількість стебел, як і кількість стебел діаметром 3,0 мм і більше, найвищою була у варіантах першого строку сівби за температури посівного шару ґрунту – 17–19 °С при цьому, частина рослин на варіантах з меншими нормами висіву насіння формувала три бічних стебла, що з точки зору перезимівлі є кращим варіантом. Посіви третього строку сівби – за температури посівного шару ґрунту 11–13 °С, мали небагато часу для формування достатньої густоти стеблостою, насамперед за низьких норм висіву насіння. Виходячи з цього, оптимальним був варіант де сівбу проводили за температури посівного шару ґрунту – 14–16 °С. У сприятливих погодних умовах осінньої вегетації 2025 р., за рахунок підвищеного потенціалу кущіння досліджуваного сорту пшениці озимої, за норми висіву насіння 3,5 млн. шт./га кількість стебел діаметром 3,0 см і більше, на варіантах другого строку сівби (температура посівного шару ґрунту – 14–16 °С) становила 549 шт./м2, чого цілком достатньо для отримання високих врожаїв зерна. У посушливих умовах осінньої вегетації 2024 р., кількість стебел діаметром 3,0 мм була значно меншою, ніж у 2025 р., що пов’язано зі значною посухою під час проростання та формування сходів. У результаті цього, підвищення норми висіву від 4,5 до 5,0 млн. шт./га вже не забезпечувало істотного їх збільшення. Зокрема, на варіантах сівби за температури посівного шару ґрунту 14–16 °С, у середньому за способами сівби кількість стебел пшениці озимої діаметром 3,0 мм і більше при цьому зростала лише на 4 шт./м2, або менше ніж на 1,0 %. Висновки. У роки зі сприятливими погодними умовами осіннього періоду, насіння сорту пшениці озимої Позиція одеська і близьких до нього за морфо-біотипом сортів варто висівати нормою висіву – 3,5 млн. шт./га. За несприятливих погодних умов осінньої вегетації норму висіву насіння сортів пшениці озимої, що відрізняються вищим потенціалом кущіння за рахунок підвищеного вмісту гормону цитокінину, за сівби коли температура посівного шару ґрунту становить 14–19 °С (перший і другий строк), варто підвищувати до 4,5 млн. шт./га.