(untitled) (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
Анотація. Висвітлено та проаналізовано результати дворічних досліджень щодо впливу листкових підживлень різними сполученнями водорозчинних добрив і антистресантів на динаміку формування маси сухої речовини та масу структурних частин рослин кукурудзи гібридів різних груп стиглості перед збиранням врожаю. Постановка проблеми. Листкове підживлення розглядається як однин з найбільш ефективних і швидких способів усунення дефіциту елементів живлення та покращення стійкості рослин до стресових факторів навколишнього середовища. Воно дозволяє оптимізувати мінеральне живлення та укріпити імунітет рослин, завдяки чому створюються кращі умови для наростання вегетативної маси рослин, формування елементів продуктивності та підвищення врожайності зерна кукурудзи. Виходячи з цього, метою роботи було визначення впливу листкових підживлень сумішами на основі інноваційних водороз-чинних добрив і антистресантів з різною кратністю внесення на динаміку формування маси сухої речовини та масу структурних частин рослин гібридів кукурудзи різних груп стиглості перед збиранням врожаю в умовах Правобережного Лісостепу України. Методи. Дослідження проводили протягом 2024 і 2025 рр. на базі СФГ «Горизонт-2» Білоцерківського району Київської області на чорнозему глибокому, середньо-суглинковому на лесовидному суглинку. Двохфакторний дослід закладали методом розщеплених ділянок у чотирьох повтореннях. Ділянками першого порядку були три гібриди кукурудзи: ранньостиглий Р7818 (ФАО 240); середньоранній ДКС 3730 (ФАО 280) і середньостиглий ДКС 4541 (ФАО 380). Ділянками другого порядку були сім варіантів листкових підживлень розчинами на основі комплексних водорозчинних добрив і антистресантів. Площа посівної ділянки другого порядку становила 140 м2. Результати. Встановлено, що проведення листкових підживлень розчинами на основі карбаміду (N10), комплексного водорозчинного добрива Nanovit (кукурудза) у разовій дозі – 1,5 л/га та антистресанту Квантум АміноМакс у разовій дозі 1,0 л/га, позитивно впливає на ріст і розвиток посівів кукурудзи, завдяки чому вони формують більшу суху масу рослин та більшу масу качана з зерном перед збиранням. У варіанті проведення двох листкових підживлень сполученням цих продуктів маса сухої речовини рослин з 1 м2, як і маса сухої речовини однієї рослини в усі мікрофази в які проводили обліки, була істотно вищою порівняно з варіантом де листкові підживлення не проводили. Від ранніх до пізніх мікрофаз розбіжність між масою сухої речовини рослин кукурудзи за впливу досліджуваних варіантів листкових підживлень зростала, що свідчить про позитивну динаміку і підвищення ефективності їх впливу. Зокрема, у середньому за два роки, у варіанті проведення двох листкових підживлень цією сумішшю препаратів, маса сухої речовини рослин кукурудзи гібриду ДКС4541 у 19-й мікрофазі була на 0,11 т/га, або на 5,1 % вищою порівняно з контролем, тоді як під час 82-ї мікрофази – на 1,96 т/га, або майже на 14,0 %. Схожа закономірність відмічалася і за показниками маси сухої речовини однієї рослини. Додавання до бакового розчину цинкового хелатного добрива Partner, з точки зору впливу на формування маси сухої речовини рослин кукурудзи досліджуваних гібридів, не показало істотного впливу на її збільшення. Маса качана з зерном перед збиранням врожаю найбільшою також була у варіантах з двома підживленнями сумішами на основі карбаміду, добрива Nanovit (кукурудза) і антистресанту Квантум АміноМакс. У середньому за роками та гібридами, у цих варіантах вона становила 103,5–105,4 г, що на 9,3–11,2 г вище, ніж на контролі, при цьому власне між цими варіантами істотної різниці не було. В усі мікрофази в які проводили обліки, значно вищі показники маси сухої речовини рослин з 1 га, як і маси однієї рослини кукурудзи, були в середньо-стиглого гібриду ДКС4541 з ФАО – 380. Зокрема, під час 85-ї мікрофази, маса сухої речовини рослин кукурудзи цього гібрида у середньому за роками та листковими підживленнями становила 16,35 т/га, тоді як у гібридів Р7818 (ФАО – 240) і ДКС3730 (ФАО – 280) – 12,96 т/га і 13,88 т/га відповідно. Висновки. Загалом, найвищий урожай сухої речовини в усі досліджувані фази росту та розвитку, було отримано у посівів середньостиглого гібрида кукурудзи DKS4541 у варіанті обробки, що передбачав два обприскування листко-вої поверхні під час 14–16 і 16–18 мікрофаз за шкалою BBCH із застосуванням суміші сечовини (N10), комплексного водорозчинного добрива Nanovit (кукурудза) (1,5 л/га) та антистресового продукту Квантум АміноМакс (1,0 л/га).