(untitled) (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2025)
Гармонізація українських стандартів агрохімічного аналізу ґрунтів з вимогами Європейського Союзу є критичною передумовою для успішної європейської інтеграції України та модернізації сільськогосподарського сектору. Станом на 2025 рік українські практики аналізу ґрунтів характеризуються фрагментарністю, відсутністю комплексної національної інтегрованої системи та покладанням на змішані стандарти ДСТУ/ГОСТ замість кодифікованих національних норм, що різко контрастує з новою Директивою Європейського Союзу про моніторинг та стійкість ґрунтів, яка набирає чинності в грудні 2025 року.