(untitled) (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2025)
Сорго Sorghum bicolor (L.) Moench використовують як зернову, кормову, технічну та продовольчу культуру. Метою наших досліджень було з’ясування впливу різних форм і доз добрив на врожайність нових гібридів сорго зернового в умовах Східного Лісостепу України. Двофакторний польовий дослід закладено методом розщеплених ділянок у триразовій повторності на дослідному полі Державного біотехнологічного університету, яке розташоване в Східному Лісостепу України. Для повноти проведення досліджень та оцінки отриманих результатів використовували узагальнювальний, польовий і статистичний методи. Вивчення впливу різних систем застосування органічних і мінеральних добрив у різних частинах світу свідчить про те, що їх застосування в агроекосистемах, Південного Судану, Індії, Ефіопії, країн Африки та інших країн сприяє підвищенню врожайності зерна сорго, поліпшенню якості вирощеного врожаю, зростанню рентабельності зерна та різних видів корму із соргових культур. Вітчизняні дослідники пропонують різни системи удобрення для формування сталих урожаїв зерна та підвищення його якості в ґрунтово-кліматичних зонах України. За середніми трирічними (2021, 2023–2024 рр.) результатами досліджень установлено, що в умовах Східного Лісостепу України доцільно вирощувати середньоранній гібрид Aggil F1 та ранньостиглий гібрид Brigga F1 французької селекції, які в цій зоні досліджень мають період вегетації 124 і 119 днів відповідно. За варіанта застосування Renovation Fuerza в дозі 100 кг/га отримано врожайність 7,75 і 7,41 т/га зерна відповідно. Обидва гібриди за цього варіанта внесення добрива за різних погодних умов формують стабільно високу врожайність. Приріст урожайності зерна гібрида Aggil F1 порівняно з абсолютним і зональним контролями становив відповідно 2,04 і 2,49 т/га та 1,18 і 1,63 т/га, або 26,9 і 31,9 та 9,2 та 13,4 %. Математично доведено перевагу в усі роки досліджень середньораннього гібрида сорго зернового Aggil F1 порівняно з ранньостиглим гібридом Brigga F1. В умовах Східного Лісостепу України слід поєднувати сівбу цих гібридів та застосування добрива Renovation Fuerza в дозі 100 кг/га. Частка різних систем стебел гібридів сорго зернового в загальній біологічній врожайності зерна коливається залежно від застосування різних форм і доз добрив. Значний вплив мають погодні умови вегетаційного періоду. Максимальний відсоток головних стебел формувався у гібридів Aggil F1 та Brigga F1 за варіанта внесення Renovation Fuerza в дозі 100 кг/га.