(untitled) (Journal “Crop Production, Selection And Seed Production, Fruit And Vegetable Growing”, 2026)
Список використаної літератури 1. Сидякіна О.В., Іванів О.О. Сучасний стан і перспективи виробництва зерна кукурудзи. Таврійський науковий вісник. 2023. №130. С.225–234. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.130.33 2. Калетнік Г.М., Паламарчук В.Д., Гончарук І.В., Ємчик Т.В., Телекало Н.В. Перспективи використання кукурудзи для енергоефективного та екологобезпечного розвитку сільських територій. Монографія. Вінниця: ФОП Кушнір Ю.В., 2021. 260 с. 3. Грабовський М.Б., Вахній С.П., Лозінський М.В., Панченко Т.В., Басюк П.Л. Зернова продуктивність гібридів кукурудзи залежно від застосування комплексних мінеральних добрив. Агробіологія. 2021. №2. С. 33–43. doi: 10.33245/2310-9270-2021-.167-2-33-42 4. Лавриненко Ю.О., Вожегова Р.А., Базалій В.В., Марченко Т.Ю., Іванів М.О. Адаптивна здатність гібридів кукурудзи за різних способів поливу та вологозабезпеченості у посушливому Степу України. Фактори експериментальної еволюції організмів. 2020. Том 27. С. 125–131. https://doi.org/10.7124/FEEO.v27.1314 5. Сидякіна О.В., Мєлєшко І.О. Ефективність застосування мінеральних добрив у посівах кукурудзи на зерно (огляд літератури). Таврійський науковий вісник. 2022. № 128. С. 196–203. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.128.27 6. Гамаюнова В. В., Хоненко Л. Г., Бакланова Т. В., Коваленко О. А., Пилипенко Т. В. Сучасні підходи до застосування мінеральних добрив за збереження ґрунтової родючості в умовах зміни клімату. Наукові горизонти. 2020. №2(87). С. 89–101. DOI: 10.33249/2663-2144-2020-87-02-89-101. 7. Скрильник Є. В., Гетманенко В. А., Кутова А. М. Москаленко В. П. Потенційні ресурси та підходи до управління органічною сировиною України для поповнення запасів гумусу в ґрунтах. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2021. С. 45–53. Вип. 2. DOI: 10.31521/2313-092X/2021-2(110)-6 8. Паламарчук В.Д., Кричковський В.Ю., Рудська Н.О., Колісник О.М. Новітні технології вирощування овочевих культур та кукурудзи за використання дигестату біогазових станцій. Монографія. Вінниця : Видавництво ТОВ «Друк». 2023. 296 с. 9. Писаренко В. М. Писаренко П. В. Органічні добрива на захисті родючості ґрунту . Монографія. Полтава, 2022. 156 с. 10. Корсун С. Г., Клименко І. І. Екотоксикологічний статус систем удобрення культур зерно-просапної сівозміни. Монографія. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2018. 212 с. 11. Паламарчук В. Д., Дідур І. М., Колісник О. М., Алєксєєв О. О. Аспекти сучасної технології вирощування висококрохмальної кукурудзи в умовах Лісостепу Правобережного. Монографія. Вінниця : Друк, 2020. 536 с 12. Говенько Р.В., Антал Т.В. Продуктивність кукурудзи залежно від виду азотних добрив, позакореневого підживлення та погодних умов. Аграрні інновації. 2022. С. 22–29. DOI: https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.15.3 13. Хавхун А. А. Вплив мінерального живлення на ростові процеси рослин кукурудзи в умовах Лісостепу Правобережного. Український журнал природничих наук. 2024. №7. С. 190–196. https://doi.org/10.32782/naturaljournal.7.2024.21 14. Турак Ю. О., Григорів Я. Я. Продуктивність гібридів кукурудзи залежно від системи удобрення в західному регіоні України. Український журнал природничих наук. 2025. № 12. С. 248–256. https://doi.org/10.32782/naturaljournal.12.2025.25 15. Фурман В.М., Мороз О.С., Солодка Т.М., Люсак А.В. Вплив добрив на процеси формування та продуктивність кукурудзи на зелену масу. Таврійський науковий вісник. 2025. №142. Ч.2. С. 143–149. DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2025.142.2.18 16. Лень О. І., Тоцький В. М., Гангур В. В., Єремко Л. С. Вплив системи удобрення та основного обробітку ґрунту на продуктивність гібридів кукурудзи. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2021. № 2. С. 52–58. doi: 10.31210/visnyk2021.02.06 17. Іванюк В., Гнатів П., Оліфір Ю. Вплив азотних добрив на формування врожаю зерна кукурудзи й ефективність використання азоту. Вісник ЛНУП. 2022. №26. С.170–177. https://doi.org/10.31734/agronomy2022.26.170 18. Сивуха Р.В., Романашенко О.А. Вплив мінеральних добрив на екологічне довкілля. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції: «Досягнення та перспективи галузі виробництва, переробки і зберігання сільськогосподарської продукції». Кропивницький: ЦНТУ 12-13 квітня 2020 р., С. 7–10. 19. Заришняк А.С., Лісовий М.В., Ніконенко В.М., Сліденко О.І. Вплив тривалого внесення добрив на агрохімічні показники чорнозему типового та якість зерна пшениці озимої. Агрохімія i ґрунтознавство. 2023. Вип. 94. С. 22–29. https://doi.org/10.31073/acss94-03 20. Балюк С.А., Носко Б.С., Шимель В.В., Єтеревська Л.В., Момот Г.Ф. Оптимізація живлення рослин у системі факторів ефективної родючості ґрунтів. Вісник аграрної науки. 2019. №3 (792). С. 12–19. 21. Валецька О. В., Налобіна О. О., Колесник Т. М., Голотюк М. В., Пилипака Т. С., Шимко А. В. Вплив органічних та мінеральних добрив на родючість ґрунту та врожайність сільськогосподарських культур. Вісник НУВГП. 2024. Вип. 3(107). С. 59–70. https://doi.org/10.31713/vs320245 22. Центило Л. В., Цюк О. А., Мельник В. І. Уміст поживних речовин у ґрунті під впливом застосування добрив і обробітку ґрунту. Biological Resources & Nature Management. 2018. Vol 10. Р. 243. 23. Ласло О.О. Застосування гуматів у системі удобрення кукурудзи як складова екологізації технології вирощування. Таврійський науковий вісник. 2023. №129. С. 299–305. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.129.39 24. Грабовський М.Б., Федорук Ю.В., Правдива Л.А., Грабовська Т.О. Вплив рівня мінерального живлення на ріст, розвиток та водоспоживання рослин сорго цукрового та кукурудзи в одновидових та сумісних посівах. Таврійський науковий вісник. 2018. № 103. С. 27–35. 25. Грановська Л.М., Малярчук А.С., Томницький А.В., Булигін Д.О., Лужанський І.Ю., Мішукова Л.С. Вплив гуміфікованого компосту на родючість темно-каштанового середньосуглинкового грунту в умовах зрошення. Аграрні інновації. 2022. №12. С.17–22. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.12.3 26. Сендецький В.М. Урожайність та якісні показники зерна кукурудзи за сумісного застосування соломи та сидератів. Таврійський науковий вісник. 2019. № 105. С.147–154. 27. Господаренко Г., Черно О., Чередник А. Значення органічних добрив у системі удобрення культур польової сівозміни. Агрохімія і ґрунтознавство. 2019. №23. С.184-190. https://doi.org/10.31734/agronomy2019.01.184 28. Танчик С. П., Центило Л. В. Особливості удобрення кукурудзи за її вирощування на чорноземі типовому в Лісостепу України. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія Агрономія. 2017. Вип. 269. С. 74–83. 29. Саюк О. А., Плотницька Н. М., Невмержицька О. М., Павлюк І. О., Ткачук В. П. Урожайність кукурудзи на силос за різних способів обробітку ґрунту та систем удобрення. Сучасні тенденції розвитку галузі землеробства: проблеми та шляхи їх вирішення : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, м. Житомир, 13-14 червня 2019 р., ЖНАЕУ, С. 110–112. 30. Вожегова Р.А., Малярчук А.С., Котельников Д.І., Гальченко Н.М. Продуктивність кукурудзи за мінімізованого обробітку ґрунту та органо-мінеральних систем удобрення на зрошенні Півдня України. Аграрні інновації. 2021. №5. С.123–127. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2021.5.20 31. Вожегова Р.А., Котельников Д.І., Малярчук А.С. Біологічна активність на посівах кукурудзи за різних способів та глибини основного обробітку на фоні органо-мінеральних систем удобрення в умовах зрошення за півдня України. Зрошуване землеробство. 2019. Вип. 71. С. 180–184. https://doi.org/10.32848/0135-2369.2019.71.37 32. Гаврилюк В. А., Валецька О. В., Ковальчук Н. С. Ефективність органо-мінеральних добрив у післядії внесення. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Сільськогосподарські науки. 2019. Вип. 1(85). С. 140–149. https://doi.org/10.31713/vs1201914 33. Constantin T., Marilena M., Andra P., Lavinia M. The effect of organic, organo-mineral, complex and leaf fertilizations on maize in the transylvania region. Annals of the University of Craiova-Agriculture, Montanology, Cadastre Series. 2021. №50(1). Р. 340–346. 34. Дем’янюк О. С., Шерстобоєва О. В., Демидов О. А. Біологічна активність чорнозему типового залежно від виду органічного субстрату органо-мінеральної системи удобрення. Вісник Житомирського національного агроекологічного університету. 2016. №2(1). С. 17–25. 35. Meier U. (Ed.). Growth stages of mono- and dicotyledonous plants. BBCH Monograph. 2nd ed. Quedlinburg: Federal Biological Research Centre for Agriculture and Forestry, 2001. 158 p. 36. Циков В.С., Л.А. Матюха. Інтенсивна технологія вирощування кукурудзи. М.: Агропромиздат, 1989, 270 с. 37 Методика випробування і застосування пестицидів. С.О. Трибель, Д.Д. Сігарьова, М.П. Секун, О.О. Іващенко та ін. За ред. проф. С.О. Трибеля. Київ Світ. 2001. 448 с. 38 Наукові назви польових бур’янів. Довідник. Р.І. Бурда, Н.Л. Власова, Н.В. Мироська, Є.Д. Ткач. Київ. 2004. 95 с. 39. Гербологічний атлас-довідник України. Шувар І. А. та ін. 2020. 388 с. 40. Ушкаренко В.О., Вожегова Р.А., Голобородько С.П., Коковіхін С.В. Методика польового досліду (зрошуване землеробство). Херсон: Грінь Д.С., 2014. 448 с. 41. Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур. К. Алефа, 2001. 100 с. 42. Методика проведення експертизи сортів рослин групи зернових, круп’яних та зернобобових на придатність до поширення в Україні. За ред. Ткачик С. О. Вінниця. ФОП Корзун Д.Ю. 2016. 82 с. 43. Кукурудза. Визначення вмісту вологи (у цілих та подрібнених зернах) (ISO 6540:1980, IDT). ДСТУ ISO 6540:2007. Київ. Держспоживстандарт України. 2011. 16 с. 44. ДСТУ 4138:2002. Зерно. Методи визначення якості. К. Держспоживстандарт України, 2003. 42 с. 45. Методичні рекомендації з проведення польових дослідів з кукурудзою. Інститут зернових культур НААН. Дніпро, 2019. 54 с. 46. Єріна А. М. Статистичні методи обробки даних у агрономії. К. КНЕУ. 2008. 220 с. REFERENCES Sydiakina, O. V., & Ivaniv, O. O. (2023). Suchasnyi stan i perspektyvy vyrobnytstva zerna kukurudzy [Current state and prospects of corn grain production]. Tavria Scientific Bulletin, 130, 225–234. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.130.33 Kaletnik, H. M., Palamarchuk, V. D., Honcharuk, I. V., Yemchyk, T. V., & Telekalo, N. V. (2021). Perspektyvy vykorystannia kukurudzy dlia enerhoefektyvnoho ta ekolohobezpechnoho rozvytku silskykh terytorii [Prospects for the use of corn for energy-efficient and environmentally safe rural development]. FOP Kushnir Yu. V. Grabovskyi, M. B., Vakhnii, S. P., Lozinskyi, M. V., Panchenko, T. V., & Basiuk, P. L. (2021). Zernova produktyvnist hibrydiv kukurudzy zalezhno vid zastosuvannia kompleksnykh mineralnykh dobryv [Grain productivity of corn hybrids depending on complex fertilizers]. Ahrobiolohiia, 2, 33–43. https://doi.org/10.33245/2310-9270-2021-.167-2-33-42 Lavrynenko, Y. O., Vozhehova, R. A., Bazalii, V. V., Marchenko, T. Y., & Ivaniv, M. O. (2020). Adaptyvna zdatnist hibrydiv kukurudzy za riznykh sposobiv polyvu [Adaptive capacity of maize hybrids under irrigation]. Faktory eksperymentalnoi evoliutsii orhanizmiv, 27, 125–131. https://doi.org/10.7124/FEEO.v27.1314 Sydiakina, O. V., & Mieleshko, I. O. (2022). Efektyvnist zastosuvannia mineralnykh dobryv u posivakh kukurudzy [Efficiency of mineral fertilizers in maize crops]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 128, 196–203. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.128.27 Hamaiunova, V. V., Khonenko, L. H., Baklanova, T. V., Kovalenko, O. A., & Pylypenko, T. V. (2020). Suchasni pidkhody do zastosuvannia dobryv [Modern approaches to fertilizer application]. Naukovi horyzonty, 87(2), 89–101. https://doi.org/10.33249/2663-2144-2020-87-02-89-101 Skrylnyk, E. V., Hetmanenko, V. A., Kutova, A. M., & Moskalenko, V. P. (2021). Potentsiini resursy orhanichnoi syrovyny Ukrainy [Organic resources of Ukraine]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria, 2(110), 45–53. https://doi.org/10.31521/2313-092X/2021-2(110)-6 Palamarchuk, V. D., Krychkovskyi, V. Y., Rudska, N. O., & Kolisnyk, O. M. (2023). Novitni tekhnolohii vyroshchuvannia kukurudzy ta ovochevykh kultur [Modern technologies of crop cultivation]. TOV “Druk”. Pysarenko, V. M., & Pysarenko, P. V. (2022). Orhanichni dobryva na zakhysti rodiuchosti gruntu [Organic fertilizers for soil fertility]. Poltava. Korsun, S. H., & Klymenko, I. I. (2018). Ekotoksykolohichnyi status system udobrennia [Ecotoxicological status of fertilization systems]. TOV “TVORY”. Palamarchuk, V. D., Didur, I. M., Kolisnyk, O. M., & Alieksieiev, O. O. (2020). Tekhnolohiia vyroshchuvannia kukurudzy [Technology of maize cultivation]. Vinnytsia. Hovenko, R. V., & Antal, T. V. (2022). Produktyvnist kukurudzy zalezhno vid azotnykh dobryv [Maize productivity depending on nitrogen fertilizers]. Ahrarni innovatsii, 15, 22–29. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.15.3 Khavkhun, A. A. (2024). Vplyv mineralnoho zhyvlennia na roslyny kukurudzy [Effect of mineral nutrition on maize]. Ukrainskyi zhurnal pryrodnychykh nauk, 7, 190–196. https://doi.org/10.32782/naturaljournal.7.2024.21 Turak, Y. O., & Gryhoriv, Y. Y. (2025). Produktyvnist hibrydiv kukurudzy zalezhno vid udobrennia [Productivity of maize hybrids]. Ukrainskyi zhurnal pryrodnychykh nauk, 12, 248–256. https://doi.org/10.32782/naturaljournal.12.2025.25 Furman, V. M., Moroz, O. S., Solodka, T. M., & Liusak, A. V. (2025). Vplyv dobryv na produktyvnist kukurudzy [Effect of fertilizers on maize productivity]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 142(2), 143–149. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2025.142.2.18 Len, O. I., Totskyi, V. M., Ganhur, V. V., & Yeremko, L. S. (2021). Vplyv systemy udobrennia na produktyvnist kukurudzy [Fertilization systems and maize productivity]. Visnyk Poltavskoi DAA, 2, 52–58. https://doi.org/10.31210/visnyk2021.02.06 Ivaniuk, V., Gnativ, P., & Olifir, Y. (2022). Vplyv azotnykh dobryv na vrozhainist kukurudzy [Effect of nitrogen fertilizers]. Ahrokhimiia i gruntoznavstvo, 26, 170–177. https://doi.org/10.31734/agronomy2022.26.170 Syvukha, R. V., & Romanashenko, O. A. (2020). Vplyv dobryv na ekolohichne dovkillia [Impact of fertilizers on environment]. In Proceedings of the conference. Kropyvnytskyi. Zaryshniak, A. S., Lisovyi, M. V., Nikonenko, V. M., & Slidenko, O. I. (2023). Vplyv tryvaloho vnesennia dobryv [Long-term fertilization effects]. Ahrokhimiia i gruntoznavstvo, 94, 22–29. https://doi.org/10.31073/acss94-03 Baliuk, S. A., Nosko, B. S., Shymel, V. V., Yeterevska, L. V., & Momot, H. F. (2019). Optymizatsiia zhyvlennia roslyn [Optimization of plant nutrition]. Visnyk ahrarnoi nauky, 3(792), 12–19. Valetska, O. V., Nalobina, O. O., Kolesnyk, T. M., Holotiuk, M. V., Pylypaka, T. S., & Shymko, A. V. (2024). Vplyv orhanichnykh ta mineralnykh dobryv na rodiuchist gruntu ta vrozhainist silskohospodarskykh kultur [Effect of organic and mineral fertilizers on soil fertility and crop yield]. Visnyk NUVHP, 3(107), 59–70. https://doi.org/10.31713/vs320245 Tsentylo, L. V., Tsiuk, O. A., & Melnyk, V. I. (2018). Umist pozhyvnykh rechovyn u grunti pid vplyvom dobryv [Nutrient content in soil under fertilization]. Biolohichni resursy ta upravlinnia pryrodoiu, 10(3–4), 243. Laslo, O. O. (2023). Zastosuvannia humativ u systemi udobrennia kukurudzy [Application of humates in maize fertilization]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 129, 299–305. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.129.39 Grabovskyi, M. B., Fedoruk, Y. V., Pravdyva, L. A., & Hrabovska, T. A. (2018). Vplyv mineralnoho zhyvlennia na roslyny sorho ta kukurudzy [Effect of mineral nutrition on sorghum and maize]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 103, 27–35. Granovska, L. M., Maliarchuk, A. S., Tomnytskyi, A. V., Bulyhin, D. O., Luzhanskyi, I. Y., & Mishukova, L. S. (2022). Vplyv kompostu na rodiuchist gruntu [Effect of compost on soil fertility]. Ahrarni innovatsii, 12, 17–22. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.12.3 Sendetskyi, V. M. (2019). Urozhainist kukurudzy za zastosuvannia solomy ta syderativ [Maize yield under straw and green manure use]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 105, 147–154. Gospodarenko, H., Cherno, O., & Cherednyk, A. (2019). Znachennia orhanichnykh dobryv u systemi sivozminy [Importance of organic fertilizers in crop rotation]. Ahrokhimiia i gruntoznavstvo, 184–190. https://doi.org/10.31734/agronomy2019.01.184 Tanchyk, S. P., & Tsentylo, L. V. (2017). Osoblyvosti udobrennia kukurudzy na chornozemi [Fertilization features of maize on chernozem]. Naukovyi visnyk NUBiP Ukrainy. Seriia Ahronomiia, 269, 74–83. Saiuk, O. A., Plotnytska, N. M., Nevmerzhytska, O. M., Pavliuk, I. O., & Tkachuk, V. P. (2019). Urozhainist kukurudzy na sylos [Maize silage yield under different treatments]. In Proceedings of the International Conference (pp. 110–112). Zhytomyr. Vozhehova, R. A., Maliarchuk, A. S., Kotelnykov, D. I., & Halchenko, N. M. (2021). Produktyvnist kukurudzy za minimizovanoho obrobitku gruntu [Maize productivity under minimum tillage]. Ahrarni innovatsii, 5, 123–127. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2021.5.20 Vozhehova, R. A., Kotelnykov, D. I., & Maliarchuk, A. S. (2019). Biolohichna aktyvnist gruntu u posivakh kukurudzy [Biological activity of soil in maize crops]. Zroshuvane zemlerobstvo, 71, 180–184. https://doi.org/10.32848/0135-2369.2019.71.37 Gavryliuk, V. A., Valetska, O. V., & Kovalchuk, N. S. (2019). Efektyvnist orhano-mineralnykh dobryv [Efficiency of organo-mineral fertilizers]. Visnyk NUVHP, 1(85), 140–149. https://doi.org/10.31713/vs1201914 Constantin, T., Marilena, M., Andra, P., & Lavinia, M. (2021). Effect of fertilization on maize in Transylvania. Annals of the University of Craiova, 50(1), 340–346. Demianiuk, O. S., Sherstoboieva, O. V., & Demydov, O. A. (2016). Biolohichna aktyvnist chornozemu zalezhno vid substratu [Biological activity of chernozem depending on substrate]. Visnyk ZhNAEU, 2(1), 17–25. Meier, U. (Ed.). (2001). Growth stages of mono- and dicotyledonous plants (BBCH) (2nd ed.). Quedlinburg. Tsykov, V. S., & Matiukha, L. A. (1989). Intensyvna tekhnolohiia vyroshchuvannia kukurudzy [Intensive maize cultivation technology]. Agropromizdat. Trybel, S. O. (Ed.). (2001). Metodyka vyprobuvannia i zastosuvannia pestytsydiv [Methods of testing and application of pesticides]. Svit. Burda, R. I., Vlasova, N. L., Myroska, N. V., & Tkach, Y. D. (2004). Naukovi nazvy polovykh burianiv [Scientific names of field weeds]. Shuvar, I. A., et al. (2020). Herbolohichnyi atlas Ukrainy [Herbological atlas of Ukraine]. Ushkarenko, V. O., Vozhehova, R. A., Holoborodko, S. P., & Kokovikhin, S. V. (2014). Metodyka polovoho doslidu (zroshuvane zemlerobstvo) [Field experiment methodology]. Hrin D. S. Metodyka derzhavnoho sortovyprobuvannia silskohospodarskykh kultur [Methodology of state variety testing]. (2001). Alefa. Tkachyk, S. O. (Ed.). (2016). Metodyka ekspertyzy sortiv roslyn [Methodology of plant variety examination]. DSTU ISO 6540:2007. Kukurudza. Vyznachennia vmistu volohy [Maize. Determination of moisture content]. (2011). Derzhspozhyvstandart Ukrainy. DSTU 4138:2002. Zerno. Metody vyznachennia yakosti [Grain. Methods of quality determination]. (2003). Derzhspozhyvstandart Ukrainy. Metodychni rekomendatsii z provedennia polovykh doslidiv z kukurudzoiu [Guidelines for field experiments with maize]. (2019). Instytut zernovykh kultur NAAN. Yerina, A. M. (2008). Statystychni metody obrobky danykh u ahronomii [Statistical methods in agronomy]. KNEU, 220.