(untitled) (Journal “Crop Production, Selection And Seed Production, Fruit And Vegetable Growing”, 2025)
Наведено результати трирічних досліджень впливу різних строків сівби (5 і 15 травня) на ріст і формування врожайності сортів квасолі Первомайська, Докучаєвська, Мавка та Панна. Встановлено, що за другого строку сівби густота сходів і польова схожість насіння сортів Первомайська, Докучаєвська і Мавка зменшується, а сорту Панна – збільшується у порівнянні з першим строком посіву. Більш пізні посіви призводять до зниження виживаності рослин по всіх досліджуваних сортах квасолі. У сортів Первомайська і Докучаєвська спостерігається загальна тенденція до покращення структурних показників урожаю за першого строку посіву, а у сортів Мавка і Панна за другого строку. Найбільшу врожайність зерна квасолі у сортів Первомайська і Докучаєвська – 1,94 і 1,76 т/га отримали за першого строку, а у сортів Мавка і Панна - 1,72 і 1,55 т/га за другого строку сівби.