ОСОБЛИВОСТІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ БОБОВИХ КУЛЬТУР У ПІВДЕННОМУ СТЕПУ УКРАЇНИ (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
Наведено результати досліджень про вплив умов зволоження та удобрення на продуктивність гороху у рисових сівозмінах південного Степу України. За результатами досліджень доведено значний вплив досліджуваних чинників на врожайність зерна гороху. При вирощуванні в богарних умовах (без зрошення) на варіантах де добрива не вносили врожайність була найнижчою – 3,11 т/га.На фоні внесення Р60 врожайність зерна порівняно з контролем (без добрив) підвищувалася на 0,35 т/га, або 10,9 %. На варіантах внесення N30P60 урожайність зерна становила 3,57 т/га, що на 0,46 т/га або на 14,8 % більше, ніж на неудобреному фоні. Слід зазначити, що на зрошенні приріст порівняно з контролем від внесення цієї дози добрив (N30P60) був значно вищий – 0,63 т/га або 16,5 %.Порівнюючи врожайність зерна гороху за різних умов зволоження встановлено, що найбільшою вона була на варіантах внесення N30P60 і порівняно з варіантом без зрошення зростала на 0,87 т/га.У ході досліджень виявлено знаний вплив досліджуваних чинників на зміну показників структури врожаю. На зрошуваних варіантах кількість рослин на 1 м2 була на 9-11 шт. більшою, ніж на контролі без зрошення і на різних фонах мінерального живлення становила 111–115 шт. Застосування добрив позитивно впливало на кількість бобів на одиниці площі. Зокрема, на зрошенні, у варіантах внесення P60 і N30P60 кількість бобів була на 53 і 152 шт./м2 відповідно більшою, ніж на контролі.Н зрошенні відмічено зниження вмісту протеїну, а на фоні без добрив різниця була найбільш значущою і становила 3,6 %. Під час збирання зерна гороху відмічено певні втрати зерна, яке після дискування та дощування утворило 10,5 т/га вегетативної маси. Її задисковували в ґрунт, що забезпечувало надходження в ґрунт органічної речовини у складі якої міститься 17,8 кг азоту, 3,2 кг фосфору і 20,5 калію.
Keywords: горох; зрошення; удобрення; урожайність; вміст білка