ВПЛИВ СТРОКІВ СІВБИ, ПЕРЕДПОСІВНОЇ ОБРОБКИ НАСІННЯ ТА СОРТООСОБЛИВОСТЕЙ НА ДИНАМІКУ ФОРМУВАННЯ ПЛОЩІ ЛИСТЯ ТА СИМБІОТИЧНУ АКТИВНІСТЬ РОСЛИН СОЇ (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
Мета досліджень полягала у пошуку шляхів підвищення рівня реалізації генетичного потенціалу різних за морфобіотипом сортів сої української селекції за рахунок оптимізації строків сівби і визначення кращих варіантів передпосівної обробки насіння, які забезпечують підвищення стійкості рослин до комплексну несприятливих чинників і створюють кращі умови для росту та розвитку рослин. Дослідження проводили в 2018, 2019 і 2021 рр. на базі дослідного поля ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Дослід закладали за допомогою методу розщеплених ділянок у чотирьох повтореннях за загальноприйнятою методикою. Ділянками першого порядку (чинник А) були три сорти сої: Аннушка, Кобза і Мальвіна; другого порядку (чинник В) – три варіанти строку сівби: ранній (6–8 ºС), середній (10–12 ºС) і пізній (14–16ºС); третього порядку (чинник С) – п’ять варіантів обробки насіння препаратами з різною активною основою: 1 – без обробки (контроль); 2 – Гумісол (біопрепарат), 3 і 4 – Адаптофіт і Ріст-концентрат (морфорегулятори) відповідно; 5 – Фундазол (фунгіцид).В усі фази, площа листкової поверхні досліджуваних сортів сої найвищою була на варіантах середнього строку сівби (10–12 ºС). Зокрема, на початку наливу зерна в сорту Мальвіна на варіантах раннього (6–8 ºС), середнього (10–12 ºС) та пізнього    (14–16ºС) строків сівби, у середньому за роками та варіантами обробки насіння вона становила 37,7; 43,1 і 39,0 тис. м2/га, у сорту Кобза – 35,6; 40,1 і 36,4 тис. м2/га, і в сорту Аннушка – 33,2; 36,7 і 35,0 тис. м2/га відповідно. У цілому по досліду найбільшу площу листкової поверхні на початку фаз цвітіння, наливу і достигання зерна, відмічено в сорту сої Мальвіна за середнього строку сівби (10–12ºС) і обробки насіння морфорегулятором Адаптофітом – 26,2; 46,4 і 40,2 тис. м2/га відповідно.Найбільша загальна маса бульбочок у середньому за три роки – 0,685 мг/рослину,  формувалася на коренях рослин сорту Кобза за середнього строку сівби і проведення передпосівної обробки насіння Гумісолом. Найбільша маса активних бульбочок – 0,649 мг/рослину, була також у цьому варіанті. Найбільших змін як загальна маса бульбочок, так і маса активних бульбочок, зазнавала за впливу передпосівної обробки насіння досліджуваними препаратами. У цьому відношенні кращим виявився біопрепарат Гумісол. Зокрема, у середньому за роками, сортами і строками сівби, маса активних бульбочок на коренях однієї рослини у варіанті передпосівної обробки насіння цим препаратом була на 0,137 мг або майже 37,0 % вищою, ніж на контролі.
Keywords: соя; сорт; строк сівби; передпосівна обробка насіння; морфо-регулятор; біопрепарат; фунгіцид; площа листкової поверхні; симбіотична активність