ВОДОСПОЖИВАННЯ ЛЬОНУ ОЛІЙНОГО ПІД ВПЛИВОМ РЕГУЛЯТОРІВ РОСТУ РОСЛИН ЗА РІЗНИХ СПОСОБІВ ОСНОВНОГО ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ В УМОВАХ ПІВДЕННОГО СТЕПУ УКРАЇНИ (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
За результатами проведених трирічних досліджень встановлено вплив способів основного обробітку ґрунту та застосування регуляторів росту на водоспоживання та врожайність льону олійного сорту Водограй.Залежно від способу основного обробітку ґрунту загальні запаси  вологи у шарі ґрунту 0-100 см на початок вегетації дорівнювали: 278,2 мм за оранки; 274,8 мм за безвідвального глибокого та 270,9 мм за безвідвального мілкого обробітку. По відношенню до оранки запаси зменшились на 3,6 мм за безвідвального глибокого та 7,3 мм за безвідвального мілкого обробітку. Сума опадів з урахуванням коефіцієнту використання в середньому за три роки періоду вегетації становила 68,2 мм. Більшими запаси вологи в кінці вегетації були за безвідвального глибокого обробітку – 157,9-162,5 мм. За оранки вони зменшились на 1,0-2,0 мм. Найменші запаси вологи в кінці вегетації 156,2-161,2 мм відмічено за безвідвального мілкого обробітку. Застосування регуляторів росту призвело до зменшення запасів вологи в кінці вегетації льону олійного на: 2,4-4,8 мм за оранки; 1,3-4,6 мм за безвідвального глибокого та 2,2-5,0 мм  за безвідвального мілкого обробітку. Найбільші сумарні витрати води врожаєм (189,8 мм) відмічено за оранки з внесенням в ґрунт Агробак плюс +  обробка насіння Агробак плюс для насіння + обробка по вегетації (фаза «ялинки») баковою сумішшю Агробак плюс та Ростконцентрат. Застосування регуляторів росту сприяло збільшенню сумарного водоспоживання на: 2,4-4,8 мм за оранки; 1,3-4,6 мм за безвідвального глибокого та 2,2-5,0 мм за безвідвального мілкого обробітку.Найбільшу врожайність льону олійного сорту Водограй – 1,45 т/га отримано за вирощування по оранці з внесенням в ґрунт Агробак плюс +  обробка насіння Агробак плюс для насіння + обробка по вегетації (фаза «ялинки») баковою сумішшю Агробак плюс та Ростконцентрат. Приріст урожайності від застосування регуляторів росту дорівнював: за оранки 0,06-0,19 т/га; за безвідвального глибокого обробітку 0,04-0,16 т/га; за безвідвального мілкого 0,05-0,14 т/га.Найменший коефіцієнт водоспоживання (1309 м3/т) відмічено за вирощування льону олійного сорту Водограй по оранці з внесенням в ґрунт Агробак плюс +  обробка насіння Агробак плюс для насіння + обробка по вегетації (фаза «ялинки») баковою сумішшю Агробак плюс та Ростконцентрат. Застосування регуляторів росту сприяло зменшенню коефіцієнту водоспоживання за оранки на 48-159 м3/т; за безвідвального глибокого обробітку на 42-157 м3/т та за безвідвального мілкого обробітку на 49-136 м3/т.
Keywords: основний обробіток ґрунту; льон олійний; регулятор росту рослин; сумарне водоспоживання; врожайність; коефіцієнт водоспоживання