ФОРМУВАННЯ БІОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ГІБРИДІВ СОРГО ЗЕРНОВОГО ЗА РІЗНИХ СИСТЕМ УДОБРЕННЯ В ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
Господарське використання сорго досить широке – це продовольча, кормова та  технічна культура, яка здатна використовувати мінімальні опади та витримувати високі температури. В різних ґрунтово-кліматичних зонах дози добрив, їх форми, як і строки їх внесення пропонуються різні. Тому подальше вивчення доз і форм добрив, способів їх внесення є актуальним. В попередні роки багато вчених в різних ґрунтово-кліматичних умовах проводили дослідження по застосуванню різних доз мінеральних добрив, способів їх внесення та виявляли їх влив на фоні різних способів обробітку ґрунту: В.В. Іванін, К.Л. Пашинська 2017–2019 рр., С.М. Каленська, В.С. Найденко 2015–2017 рр., В.М. Малярчук, В.В. Сидоренко, А.С. Малярчук  2018–2020 рр. та інші.Обліки, спостереження та виміри рослин  проводили у відповідності до загальноприйнятих методик. Дослідження проводили на Дослідному полі ДБТУ у 2021, 2023–2024 рр. Двофакторний дослід закладено методом розщеплених ділянок у триразовій повторності. Досліджували дію різних форм і доз добрив – Дюра СОП та Реновейшн Фуерза на ріст і розвиток гібридів сорго зернового Аггіл та Брігга. Різні кліматичні умови років досліджень дозволили встановити оптимальні форми та дози внесення мінеральних добрив для досліджуваних гібридів сорго зернового. Визначено, що використання добрив Дюра СОП та Реновейшн Фуерза в дозах 80 і 100 кг/га значно збільшувало тривалість вегетаційного періоду у обох гібридів порівняно з абсолютним та зональним контролями та сприяло збільшенню тривалості фенологічних фаз «сходи» – «ріст стебла». Спостереження за динамікою росту і розвитку рослин показали, що гібриди сорго зернового Аггіл та Брігга позитивно реагували на внесення мінеральних добрив Дюра СОП та Реновейшн Фуерза. Починаючи з фенологічної фази «сходи» і до фази «достигання» рослини обох гібридів формували більшу висоту, масу рослин та площу листкової поверхні.
Keywords: сорго; добрива; фенологічні фази; ріст і розвиток