ПРОДУКТИВНІСТЬ РОСЛИН І ВРОЖАЙНІСТЬ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА РІЗНИХ ВАРІАНТІВ СПОЛУЧЕННЯ ШИРИНИ МІЖРЯДЬ І НОРМИ ВИСІВУ НАСІННЯ (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
Висвітлено результати трирічних досліджень щодо комплексного впливу різних поєднань варіантів норми висіву насіння з шириною міжрядь на елементи продуктивності рослин і врожайність зерна пшениці озимої сорту інтенсивного типу – Богдана в умовах Східного Лісостепу України. Встановлено високу ефективність досліджуваних чинників на формування показників продуктивності рослин. Найбільша кількість зерен з рослини була у варіантах сполучення найменшої норми висіву насіння 400 шт./м2 з міжряддями за схемою 15+30 см – 44,7 шт. у 2023 р. і 33,0 шт. у 2024 р.Впливу досліджуваних чинників на зміну маси 1000 зерен фактично не було. При цьому відмічалася тенденція щодо її збільшення за умови зниження конкуренції між рослинами, тобто зменшення норми висіву насіння та звуження міжрядь. Це у цілому закономірно, адже маса 1000 є детермінованою сортовою ознакою, яка за впливу різних варіантів технології вирощування, не враховуючи системи живлення, сильно не змінюється.Вплив досліджуваних чинників на масу зерна з рослини був вищий, ніж на її озерненість і це логічно, адже зниження густоти рослин приводило як до формування більшої кількості зерен на рослині, так і до підвищення маси 1000 зерен. У цілому по досліду найбільша маса зерна з рослини була на варіантах сполучення норми висіву насіння 400 шт./м2 з міжряддями за схемою 15+30 см – 1,98 г у 2023 р. і 1,35 г – у 2024 р.Поступаючись за показниками продуктивності рослини, вищі норми висіву показували перевагу за кількістю рослин на одиниці площі. Цілком логічно, що найбільша кількість рослин за всіх варіантів ширини міжрядь була за норми висіву насіння 550 шт./м2. Отже, закономірність впливу норми висіву на продуктивність рослин і їх густоту перед збиранням розрізнялася. З її зменшенням елементи продуктивності рослин підвищувалися, але їх густота зменшувалася.За всіх досліджуваних норм висіву насіння, вища врожайність зерна пшениці озимої була у варіантах з міжряддями за схемою 15+30 см. При цьому найвища врожайність за цих міжрядь формувалася за норми висіву насіння 500 шт./м2 –   6,09 т/га у 2023 р. і 3,80 т/га – у 2024 р. Подальше підвищення норми висіву насіння не забезпечувало істотної прибавки врожайності зерна. Важливо підкреслити, що такі результати отримано у роки, що значно відрізнялися за погодними умовами, що дає підставу рекомендувати це поєднання норми висіву насіння і міжрядь для сівби пшениці озимої як в сприятливих, так і посушливих районах вирощування.
Keywords: пшениця озима; норма висіву насіння; ширина міжрядь; продуктивність рослин; урожайність зерна; елементи структури врожаю