ДИНАМІКА ФОРМУВАННЯ ЛИСТОВОЇ ПОВЕРХНІ РОСЛИН СОНЯШНИКА ЗА ВПЛИВУ СТИМУЛЯТОРІВ РОСТУ ТА КОМПЛЕКСНИХ ВОДОРОЗЧИННИХ ДОБРИВ (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2025)
Висвітлено результати дворічних досліджень щодо комплексного впливу різних варіантів передпосівної обробки насіння та позакореневих підживлень різними сполученнями стимуляторів росту та комплексних водорозчинних добрив на динаміку наростання площі асиміляційної поверхні посівів гібридів соняшника різних груп стиглості.Встановлено високу ефективність проведення передпосівної обробки насіння в сполученні з позакореневими підживленнями на збільшення площі листової поверхні рослин соняшника досліджуваних гібридів. На початку фаз росту стебла та «зірочки» (31-ша і 51-ша мікрофази за кодом ВВСН) індекс листової поверхні посівів усіх гібридів найвищим був у варіанті поєднання передпосівної обробки насіння стимулятором проростання Гуміфілд Форте з двома підживленнями баковим розчином на основі суміші стимуляторів росту Регопланта і Фульвіталу Плюс з комплексним водорозчинним добривом «LF-соняшник». У 2023 і 2024 рр., у середньому по гібридах, індекс листової поверхні посівів на початку фази росту стебла в цьому варіанті становив 0,572 і 0,519, а на початку фази «зірочки» – 0,935 і 0,813 відповідно. Істотна перевага порівняно з контролем доведена на підставі проведеного дисперсійного аналізу.На початку цвітіння та наливання насіння (61-ша і 80-та мікрофази за кодом ВВСН) індекс листової поверхні посівів всіх гібридів соняшника найвищим був у варіантах сполучення обробки насіння стимулятором проростання Гуміфілд Форте з трьома позакореневими підживленнями сумішшю Регопланта і Фульвіталу Плюс з добривом «LF-соняшник». Ефект від трьох позакореневих підживлень вищим був у менш сприятливих погодних умовах. Так, індекс листової поверхні посівів у цьому варіанті у середньому по гібридах, у погодних умовах 2023 р. на початку фаз цвітіння та наливання насіння був на 7,2 і 10,6 % відповідно вищий, ніж на контролі, тоді як у несприятливих погодних умовах 2024 р. – на 10,6 і 13,3 %.Передпосівна обробка насіння та позакореневі підживлення більший вплив чинили на індекс листової поверхні посівів, ніж на площу листків однієї рослини, оскільки поряд зі збільшенням площі листків однієї рослини, вони забезпечували виживаність більшої кількості рослин на момент проведення обліків і з кожною наступною фазою ця різниця тільки зростала.Істотної взаємодії між гібридами і варіантами передпосівної обробки насіння у сполученні з позакореневими підживленнями не встановлено оскільки розподіл показників площі листової поверхні в усіх гібридів за впливу варіантів чинника В був подібний. Тобто вищі показники були в аналогічних варіантах. Виходячи з цього, можна стверджувати, що передпосівна обробка насіння у сполученні з двома і трьома позакореневими підживленнями сумішшю всіх досліджуваних препаратів буде однаково ефективною для різних за морфо-біотипом гібридів соняшника.Ураховуючи підвищення впливу від проведення третього позакореневого підживлення на збільшення площі листової поверхні рослин досліджуваних гібридів соняшника в менш сприятливих погодних умовах, а також враховуючи те, що у Східному Лісостепу погодні умови є здебільшого несприятливими для цієї культури то, з точки зору формування площі листової поверхні, поряд із стимуляцією проростання насіння, доцільно проводити три позакореневі підживлення сумішшю на основі стимуляторів росту Регоплант і Фульвітал Плюс з розробленим спеціально для соняшника комплексним водорозчинним добривом «LF-соняшник» у рекомендованих виробниками цих продуктів дозах внесення.
Keywords: соняшник; обробка насіння; позакореневі підживлення; індекс листової поверхні; стимулятори росту; комплексні добрива; фази росту