(untitled) (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2026)
За результатами проведених трирічних досліджень встановлено вплив способів основного обробітку ґрунту та застосування регуляторів росту на водоспоживання та врожайність льону олійного сорту Водограй. Залежно від способу основного обробітку ґрунту загальні запаси вологи у шарі ґрунту 0-100 см на початок вегетації дорівнювали: 278,2 мм за оранки; 274,8 мм за безвідвального глибокого та 270,9 мм за безвідвального мілкого обробітку. По відношенню до оранки запаси зменшились на 3,6 мм за безвідвального глибокого та 7,3 мм за безвідвального мілкого обробітку. Сума опадів з урахуванням коефіцієнту використання в середньому за три роки періоду вегетації становила 68,2 мм. Більшими запаси вологи в кінці вегетації були за безвідвального глибокого обробітку – 157,9-162,5 мм. За оранки вони зменшились на 1,0-2,0 мм. Найменші запаси вологи в кінці вегетації 156,2-161,2 мм відмічено за безвідвального мілкого обробітку. Застосування регуляторів росту призвело до зменшення запасів вологи в кінці вегетації льону олійного на: 2,4-4,8 мм за оранки; 1,3-4,6 мм за безвідвального глибокого та 2,2-5,0 мм за безвідвального мілкого обробітку. Найбільші сумарні витрати води врожаєм (189,8 мм) відмічено за оранки з внесенням в ґрунт Агробак плюс + обробка насіння Агробак плюс для насіння + обробка по вегетації (фаза «ялинки») баковою сумішшю Агробак плюс та Ростконцентрат. Застосування регуляторів росту сприяло збільшенню сумарного водоспоживання на: 2,4-4,8 мм за оранки; 1,3-4,6 мм за безвідвального глибокого та 2,2-5,0 мм за безвідвального мілкого обробітку. Найбільшу врожайність льону олійного сорту Водограй – 1,45 т/га отримано за вирощування по оранці з внесенням в ґрунт Агробак плюс + обробка насіння Агробак плюс для насіння + обробка по вегетації (фаза «ялинки») баковою сумішшю Агробак плюс та Ростконцентрат. Приріст урожайності від застосування регуляторів росту дорівнював: за оранки 0,06-0,19 т/га; за безвідвального глибокого обробітку 0,04-0,16 т/га; за безвідвального мілкого 0,05-0,14 т/га. Найменший коефіцієнт водоспоживання (1309 м3/т) відмічено за вирощування льону олійного сорту Водограй по оранці з внесенням в ґрунт Агробак плюс + обробка насіння Агробак плюс для насіння + обробка по вегетації (фаза «ялинки») баковою сумішшю Агробак плюс та Ростконцентрат. Застосування регуляторів росту сприяло зменшенню коефіцієнту водоспоживання за оранки на 48-159 м3/т; за безвідвального глибокого обробітку на 42-157 м3/т та за безвідвального мілкого обробітку на 49-136 м3/т.