(untitled) (Журнал «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво», 2025)
Метою досліджень був пошук шляхів повнішої реалізації генетичного потенціалу сучасних сортів сої залежно від строків сівби та підвищення їх стійкості, як біологічного об’єкта, до впливу несприятливих умов довкілля за рахунок застосування сучасних регуляторів росту. Дослідження проводили в 2018, 2019 і 2021 рр. на базі дослідного поля ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Дослід закладали за допомогою методу розщеплених ділянок у чотирьох повтореннях за загальноприйнятою методикою. Ділянками першого порядку (чинник А) були три сорти сої: Аннушка, Кобза і Мальвіна; другого порядку (чинник В) – три варіанти строку сівби: ранній (6–8 ºС), середній (10–12 ºС) і пізній (14–16 ºС); третього порядку (чинник С) – 5 варіантів обробки насіння препаратами з різною активною основою: 1 – без обробки (контроль); 2 – Гумісол, 3 і 4 – Адаптофіт і Ріст-концентрат (морфорегулятори) відповідно; 5 – Фундазол (фунгіцид). Значний вплив на густоту рослин сої у фазу повних сходів чинили сортові особливості. У середньому за досліджуваними факторами найвищою була густота рослин сої сорту Аннушка – 67,5 шт./м2. Кращий показник густоти сходів був у варіанті середнього строку сівби (10–12 оС) – 60,1 шт./м2, що на 0,6 і 2,8 шт./м2 вище, ніж за раннього й пізнього строку сівби відповідно. Більших змін густота рослин зазнавала за впливу передпосівної обробки насіння. Найбільша густота сходів була на варіантах передпосівної обробки насіння препаратом Адаптофітом – 61,0 шт./м2. Густота рослин сої перед збиранням найбільшою була також у цьому варіанті. Польова схожість насіння в середньому за досліджуваними факторами, найвищою була у рослин сої сорту Кобза – 85,5 %, що на 1,0 і 0,8 % вище, ніж у сортів Аннушка і Мальвіна відповідно. В усіх сортів польова схожість насіння найвищою була за середнього строку сівби (температура ґрунту 10–12 ºС) – 85,4 % у сорту Аннушка, 87,0 % у сорту Кобза і 85,8 % у сорту Мальвіна. Значний вплив на польову схожість насіння мали досліджувані варіанти передпосівної обробки насіння. Так, за рахунок проведення передпосівної обробки насіння регуляторами росту Адаптофітом і Рост-концентратом польова схожість насіння порівняно з контролем підвищувалася на 4,9 і 4,3 % відповідно. У середньому за роками досліджень, найвища врожайність зерна формувалася в сорту сої Кобза у варіанті сполучення середнього строку сівби і передпосівної обробки насіння регулятором росту Рост-концентратом – 2,48 т/га. Встановлено значний вплив передпосівної обробки насіння на врожайність зерна. За рахунок проведення передпосівної обробки насіння регуляторами росту Рост-концентратом і Адаптофітом урожайність зерна у середньому за роками, сортами та строками сівби зростала на 0,38 і 0,37 т/га відповідно. Вплив досліджуваних варіантів строку сівби був найменшим проте істотним. У середньому за іншими факторами врожайність зерна сої найвищою була за середнього строку сівби – 1,95 т/га, що на 0,22 і 0,17 т/га вище порівняно з раннім і пізнім строками сівби відповідно.